No et quedes al marge, posa la teua experiència al servei de la Indústria 4.0

Encontre “MOU-TE CAP A LA INDÚSTRIA 4.0: JA ESTÀ ACÍ, NO ET QUEDES AL MARGE”
No et quedes al marge, posa la teua experiència al servei de la Indústria 4.0

Joaquín Carretero, Sergi Belda i Javier Muñoz, experts en transformació digital coincideixen que les persones són l’element clau de la transformació digital, ja que amb el seu coneixement i l’experiència aporten valor fonamental a la Indústria 4.0. A aquesta conclusió van arribar els assistents a la trobada “MOU-TE CAP A LA INDÚSTRIA 4.0: ja està ací, no et quedes a marge”, organitzada per l’Acord Territorial per l’Ocupació i el Desenvolupament Local, Actaio, a través del Programa Experimental II, el 12 de juliol de 2018 a Ontinyent.

Joaquín Carretero, consultor i dissenyador de projectes d’Indústria 4.0 i Smart Cities, en la seva ponència: “L’eix de la Indústria 4.0: Les persones” va realitzar un recorregut per les diferents etapes de la revolució industrial. Ha precisat que l’inici de la quarta revolució industrial el marca la confluència entre les tecnologies de la informació (IT) i les tecnologies de producció (OT Operation Technology).

“És aquí quan explota tot, les empreses canvien la seva forma de fer les coses, han d’adoptar la tecnologia de la informació això fa anar més enllà de l’automatització que ja caracteritzava la Tercera Revolució industrial”. Carretero ens explica que fins al 2015 les tecnologies IT i OT havien evolucionat per separat i a diferents velocitats, però en confluir i començar aplicar juntes en els processos i relacions de la indústria, detonen l’antiga manera de fer les coses i naix la Indústria 4.0.

“La indústria 4.0 és una forma de fer les coses diferent de com s’ha estat fent. Aquells que ho aconsegueixen fan les coses d’una manera menys costosa, més àgil i més flexible, al final això els permet competir perquè estan preparats per modificar el producte amb només polsar un botó”.

Joaquín Carretero va destacar la rellevància de l’evolució accelerada que ha experimentat el telèfon mòbil i com ha influït en la nostra manera de consumir, transformant-nos en un nou tipus de client al que la indústria ha de respondre amb productes adaptats a les nostres demandes: el Client 4.0. Què és el que vol el client 4.0? es pregunta Carretero, “el que volem és bona qualitat a baix cost, si pot ser m’ho personalitzes i ho vull ja. Això és molt complicat de fer. Per a això cal reduir el cost, mantenir o millorar la qualitat i a més fer-ho pagant els sous més alts possibles “.

Com a professionals, assegura Joaquín Carretero “podem prendre això com un repte, però també cal veure-ho com una oportunitat. Hi ha un canvi que s’està produint ja, en tot el que ens envolta i hi ha moltes opcions de poder ficar cap i posicionar-nos davant el canvi que és inevitable, és molt difícil tornar enrere “. Però, com sosté Carretero “La indústria 4.0 no es pot comprar a quilos, la indústria 4.0 cal personalitzar-la perquè el coneixement dels treballadors és el que es va a transmetre a les màquines, en aquests processos digitals participaran amb el seu coneixement dels operaris, així com tot el personal de l’empresa “.

“Digitalitzar és estar preparat”

Per embarcar-se en la transformació digital tots els empleats necessàriament han de tenir més interacció amb la tecnologia, ser capaç de resoldre problemes autònomament, cooperar i assumir cada situació com un repte que fa possible la millora. Per a les empreses será indispensable crear unitats que guien aquesta transformació digital.

Adverteix que “per digitalitzar cal un visió, una motivació, habilitats, recursos, implantació, infraestructura, però sobretot formació”. En aquest cas Carretero destaca la importància de les professions conegudes com STEM (per les sigles en anglès: Science, Technology, Engineering and Mathematics) en tot el procés de transformació digital.

“La tendència és l’especialització i parlar anglès és necessari perquè és l’idioma de la tecnologia”

“Es generaran oportunitats laborals per a respondre a necessitat de personal amb coneixements en tecnologies com a infraestructura, xarxes inalambriques, protocols de comunicació, computació al núvol, Internet de les coses, interfaces intel·ligents, robòtica, impressió 3d, desenvolupament d’Apps i programació per a connectivitat i mobilitat, processament i anàlisi de dades i la intel·ligència artificial que és el que donarà pas la cinquena revolució industrial on les màquines pugen pensar per si mateixes i s’ensenyen unes a les altres”.

“Si pensem que és el que ve aleshores podrem llaurar el nostre futur”

Segons l’opinió de Joaquín Carretero hi ha un espai on les persones hem de enfortir-nos com a part del procés de transformació digital, en la creació. “Creant idees, sent originals, sent disruptius, veient com millorar, com l’usuari es va a sentir millor”. Per a això es necessitarà també professionals que interpreten la gran quantitat d’informació que es generarà amb les dades recollides i processats, per relacionar-los amb les necessitats i característiques dels diferents clients.
Joaquín Carretero va finalitzar la seva ponència citant la frase de Bill Gates “El secret de l’èxit en els negocis està en detectar cap a on va el món i arribar allí primer” i va recordar a Peter Drucker quan va assegurar que “La millor manera de predir el teu futur, és crear-lo “. Reflexionant sobre això, Carretero ha assenyalat que cal que “pensem cap a on van les coses i en aquest sentit el futur laboral seria cap a on van els llocs de treball per començar a formar-me. Si sóc capaç de crear-me un futur, d’avançar-se al que ve i no dependre tant del que facin els altres, doncs evidentment seré molt més fort “.

Pel que fa a les empreses, Joaquín Carretero va assegurar que “l’èxit futur de les organitzacions consisteix en tenir un bon equip per poder crear aquest futur i que per a això han de pensar en les persones que faran aquest futur possible”.

Al final el know how el té el treballador

Imasd és una empresa de perfil tecnològic que encara que treballa amb màquines, des dels seus inicis el 2001, busca la connexió amb les persones, com sosté el seu director Sergi Belda Navarro, enginyer en telecomunicacions. “Buscàvem connectar millor amb les persones, abstreure la complexitat de les màquines gràcies al fet que el maneig fos senzill. Per aquesta raó quan ens enfrontem a un procés d’automatització el primer que fem és conversar amb les persones involucrades en aquests processos”.

En Imasd treballen en la seva divisió de fabricació de maquinària industrial per al sector tèxtil exportant gairebé tota la seva producció a més de 12 països. Mentre que en la seva divisió de robòtica són fabricants del Robot I + Delta en què han aplicat tots els seus coneixements sobre el sector industrial i sobre tecnologia per a “solucionar els problemes del dia a dia que hi ha a les empreses sense perdre de vista a les persones, perquè les persones són super importants “.

Belda assegura que el repte per a les indústries del territori és analitzar quins processos són susceptibles d’automatitzar, mitjançant auditories de processos per determinar per on començar. Per a això és important tenir en compte als seus treballadors perquè són els seus clients interns, “tots els processos de transformació digital porten inherents un procés de transformació interna … cal dissenyar això processos adaptant-los a les persones que hi ha dins i adaptant als perfils”.

Va insistir que el canvi en els sistemes productius animarà a la indústria local a aplicar processos de transformació digital. “Antigament ací es produïa a grans lots, a grans tirades, tot això s’ha anat a produir a altres països i ací s’han quedat tirades petites de productes personalitzats com els demana el mercat i per això necessiten transformar els seus processos. Al final la indústria 4.0 està basada en pilars com la modularitat, permet trossejar els processos, implementar un sistema per a cada un d’ells, perquè els canvis de model siguin àgils”.

Pel que fa a les persones, Sergi assegura que amb l’automatització en la Indústria 4.0 les persones van a fer falta a tots els nivells, “per descomptat els llocs que més es castigaran són els que menys valor aporten, els més repetitius, els treballs de molta càrrega física o que impliquen riscos “. Afegeix que aquests llocs de treball són el que es van a transformar, per això parla de la “dignificació del treball” passant a gestionar i manejar les màquines.

Per això Belda ressalta la importància de reconèixer el valor de l’experiència dels treballadors perquè són ells els que manegen la informació necessària, basada en la seva experiència, per portar endavant les millores en la producció que permeten les noves tecnologies. “Nosaltres amb els primers que parlem són amb ells, ens anem a peu de línia i parlem amb el treballador que està tot el dia allà perquè és el que més sap del procés, el que més pistes et pot donar de com automatitzar i normalment també és el que es queda amb la línia automatitzada, llavors com més aviat comenci a aprendre, millor “

“Cal començar transformant de dins cap a fora”

Quan Belda va compartir amb els assistents la seva experiències en els processos de transformació digital ha assenyalat que encara que el que primer et trobes és la resistència, perquè els treballadors creuen que perdran el seu lloc de treball, és important que es treballe en la comunicació interna perquè s’entengui que com més eficient és l’empresa milloren les condicions del treballador beneficiant a tots. “Les empreses el que busquen és ser més àgils, guanyar mercat, produir de forma més eficient i si l’empresa és més eficient pot pagar-los millor als seus treballadors, tractar-los millor, al final és un cercle que és bo per a tots”.

Davant la pregunta com inserir-se en les empreses de la Indústria 4.0, Sergi Belda Navarro va presentar als assistents a la trobada dues alternatives insistint que al final és una qüestió d’aportar valor. “Pots posar els coneixements que tens a disposició d’una empresa que estigui apostant per aquestes noves tecnologies i formar-te en alguna d’elles per aportar valor o d’altra banda crear una iniciativa particular que pot desenvolupar-se a través d’una startup”. Va destacar que per a aquestes iniciatives hi ha moltes oportunitats de finançament i d’associar amb petites i mitjanes empreses interessades a col·laborar.

Conèixer les tecnologies i treballar sobre la base de coneixement que es té per treure-li profit a l’experiència.

Javier Muñoz Giner és enginyer en telecomunicació i director de Tag Enginyers una empresa de base tecnològica ubicada a Ontinyent. Des 2007. Aquesta empresa treballa oferint solucions als seus clients aplicant les tecnologies d’identificació automàtica, Tag Enginyers és líder a Espanya en solucions RFID utilitzant el know How adquirit en el desenvolupament de projectes d’I+D per aplicar-ho a dispositius RFID i aplicacions de programació RFID desenvolupades pel seu departament d’investigació segons les necessitats del mercat.

Per a Javier Muñoz, les possibilitats d’ocupacions generades per la quarta revolució industrial que demana la Indústria 4.0 es pot trobar en dos tipus d’empreses. D’una banda, “les empreses tecnològiques que el que fan és desenvolupar tecnologia per a les indústries 4.0 per generar aquest nucli d’indústria 4.0, en les que si vols entrar en aquest mercat laboral el que ha de fer és formar-se des d’un punt de vista tecnològic amb una mentalitat molt oberta “.

I d’altra banda hi ha les altres empresa, aquestes que en algun moment han d’abordar la implantació d’aquestes tecnologies 4.0. En aquestes últimes Muñoz assenyala que hi ha diversos opcions amb diferents tipus de llocs de treball en funció de la posició que es vulgui exercir. “Des del personal directiu que ha de tenir una visió tecnològica àmplia i ha de decidir apostar en tot o en part per aquesta indústria 4.0, des dels executius o directius intermedis que han de saber interpretar tota aquesta informació que els donen des de la indústria 4.0 perquè si no la interpreten no la podran utilitzar per a res i després, hi ha les altres persones, aquestes que tenen el coneixement de la fabricació i del desenvolupament del producte que s’han d’acostumar a conviure amb la tecnologia “.

¿què implica per als operaris conviure amb la tecnologia?, segons Javier Muñoz “primer no tenir-li por que va a llevar-te el treball, segon no tenir-li por a donar-li la informació a la maquina que tu tens i tercer deixar a les seves mans determinades parts d’automatització que ja es van fent en la qual els sensors aporten ja aquesta informació”.

És fonamental per a Muñoz un canvi de mentalitat en aquests treballadors ja han de confiar en treballar amb les màquines amb la mateixa naturalitat i confiança amb la que utilitzen els seus mòbils. Només així serà possible, insisteix Javier Muñoz, “donar cabuda a tecnòlegs o especialistes en certes tecnologies però també posa en valor l’experiència específica dels obrers amb llarga experiència en producció. Però el que és important és conèixer les tecnologies i treballar sobre la base de coneixement que ja es té per treure-li profit a aquest expertice i aportar valor a les empreses en els processos de transformació digital”.

En definitiva, el valor de les persones en la Indústria 4.0 el determina la contribució que, des de la seua experiència prèvia i gràcies a les formació contínua, puga realitzar al procés de transformació digital per això et convidem novament a que “MOU-TE CAP A LA INDÚSTRIA 4.0: ja està ací, no et quedes a marge “.